Nová spotřební daň na tabákové výrobky v roce 2024

Od ledna 2024 vstoupila v platnost nová spotřební daň, která zahrnuje nejen tradiční tabákové výrobky, ale i modernější alternativy, jako jsou e-cigarety, nikotinové sáčky apod. Zákon přináší změny, které mohou výrazně ovlivnit vaše rozhodování. Je nutné podotknout, že i přesto, že spotřební daň přináší zvýšení cen, je stále výhodnější využívat jakékoliv vape výrobky oproti normálním tabákovým produktům.

Nová spotřební daň na tabákové výrobky v roce 2024

Co znamená nová daň pro spotřebitele?

S účinností nového zákona od 1. ledna 2024 byla zavedena spotřební daň na náplně do e-cigaret a nikotinové sáčky. Během devítiměsíčního přechodného období, které končí 30. září 2024, je možné ještě zakoupit produkty bez této daně. Jedná se o ideální čas pro zákazníky, neboť si mohou do té doby pořídit zásoby za staré ceny.

Detaily spotřební daně

  • E-cigarety a náplně: daň činí 2,5 Kč za každý mililitr náplně.
  • Nikotinové sáčky: spotřební daň je stanovena na 0,4 Kč za gram.

Příklady zvýšení cen

  • Jednorázová e-cigareta s 2ml e-liquidu: původní cena 179 Kč, nová cena s daní 185 Kč.
  • 10ml balení e-liquidu: cena naroste o 30 Kč.
  • 15g balení nikotinových sáčků: cena vzroste přibližně o 7 Kč.

Dopady na trh a doporučení pro spotřebitele

Toto nové zdanění přináší nutnost zvýšení cen produktů, které postupně ještě v následujících letech porostou, vzhledem k postupnému zvyšování daně až do roku 2027 a to o 2,5 Kč/ml náplně. Je tedy vhodné přemýšlet o vlastních zásobách produktů a využít tak současné levné ceny produktů.

Doporučujeme využít zbývajícího času do konce září a investovat do zásob e-cigaret, nikotinových sáčků či jiných výrobků, abyste předešli vyšším měsíčním výdajům v následujících letech.

Tato nová spotřební daň je krokem v regulaci trhu s tabákovými a nikotinovými výrobky a reflektuje rostoucí trend zahrnování alternativních produktů do daňových struktur, které tradičně zahrnovaly pouze klasické tabákové výrobky.

Mauricio Pavlík

V minulosti jsem vlastnil trafiky a eshop ecigarko.cz, který jsem úspěšně prodal. Ale nedalo mi to spát. Stále jsem se zajímal o svět vapingu, především však o jednorázové e-cigarety. Proto jsem vytvořil nový projekt. V mých článcích se vám budu snažit předat srozumitelné informace a podělím se s vámi o zajímavosti z oblasti e-cigaret.

Používáme ověření věku Adulto