Co je to POD systém?

V posledních letech se svět vapování neustále rozvíjí, což má vliv i na vývoj elektronických cigaret. Mezi ty, které si získaly obzvlášť velkou popularitu, patří takzvané POD systémy. Tato zařízení představují jednoduchou, ale efektivní alternativu pro kuřáky, kteří chtějí přejít na méně škodlivou formu „kouření“ nebo pro vapery hledající kompaktní a snadno použitelné zařízení.

Co je to POD systém?

POD systém je druh elektronické cigarety, který se skládá ze dvou hlavních částí: baterie a vyměnitelné cartridge, známé jako POD. Termín „POD“ původně označoval nádržku na e-liquid, kterou tyto elektronické cigarety využívají, postupně se však tento název začal používat pro celé zařízení. Tyto cartridge obvykle obsahují e-liquid (kapalinu) a žhavící prvek. Jednou z klíčových vlastností POD systémů je jejich jednoduchost a uživatelská přívětivost, cartridge se totiž snadno vkládá do baterie a je ihned připravena k použití.

Co obsahuje POD systém?

Základem každého POD systému je dobíjecí baterie, která se nabíjí přes micro USB nebo USB-C konektor. Kapacita baterie se může lišit v závislosti na modelu a jeho výkonu, ale většinou zajišťuje díky nízkému vstupnímu napětí dostatečnou energii pro celodenní vapování. Dalším klíčovým prvkem je cartridge, která slouží jako zásobník na e-liquid. V závislosti na typu POD systému – otevřeném či uzavřeném může být zásobník doplňován či nikoliv. Cartridge obvykle pojme okolo 2 ml e-liquidu, někdy dokonce i více. Obsahuje také žhavící hlavu a náustek. PODy jsou primárně určeny pro MTL (mouth-to-lung) vapování, což znamená inhalaci páry nejprve do úst a poté do plic, to napodobuje kouření běžné cigarety.

Některé modely POD systémů přicházejí s pokročilými funkcemi, jako je možnost nastavení napětí, různé vapovací režimy a výběr mezi různými styly inhalace. Obvykle jsou schopny používat nejen standardní e-liquidy, ale i ty s nikotinovými solemi, což umožňuje uživatelům získat silnější dávku nikotinu bez nepříjemného dráždění v krku.

Jednou z nejznámějších POD e-cigaret je Elf Bar Elfa, jež se nabíjí pomocí USB-C kabelu a vydrží až 600 potáhnutí.

Tento článek napsal Mauricio Pavlík

V minulosti jsem vlastnil trafiky a eshop ecigarko.cz, který jsem úspěšně prodal. Ale nedalo mi to spát. Stále jsem se zajímal o svět vapingu, především však o jednorázové e-cigarety. Proto jsem vytvořil nový projekt. V mých článcích se vám budu snažit předat srozumitelné informace a podělím se s vámi o zajímavosti z oblasti e-cigaret.

Používáme ověření věku Adulto