Je vapování bezpečné?

V posledních letech se vapování neboli „kouření“ elektronických cigaret stává velmi populární alternativou ke klasickému kouření. Jedná se o méně škodlivou variantu, protože na rozdíl od klasického kouření při vapování nedochází k žádnému spalování.

Je vapování bezpečné?

Co je to vapování?

Není potřeba jít úplně do hloubky, protože co je to vapování, jsme už podrobně popsali na blogu. Ve zkratce, vapování zahrnuje inhalaci aerosolu. Mezi vapery se pak používá slovo jako „pára“, která je generována elektronickou cigaretou nebo jiným zařízením. Na rozdíl od klasických cigaret neobsahuje tabák a spalování, místo toho se používá tekutina (e-liquid), která může obsahovat nikotin, aroma a další přísady.

Potenciální rizika vapování

Jako u všech látek, které dlouhodobě užíváme, se i u vapování mohou objevovat zdravotní rizika, jež mohou být spojena s dlouhodobým užíváním. Přestože vapování eliminuje některé škodlivé látky typické pro kouření tabáku, neznamená to, že je zcela bez rizik. Studie ukázaly, že inhalace některých chemikálií přítomných v e-liquidech mohou mít negativní dopad na respirační systém (vysušování sliznice, zahleňování apod.). Mnoho e-liquidů obsahuje nikotin, který je návykový, proto mohou uživatelé snadno rozvinout závislost na nikotinu, stejně jako u tradičních cigaret. Součástí e-cigaret je samozřejmě i elektronika, ve světě proto existují případy, kdy elektronické cigarety explodovaly kvůli chybným bateriím. U nás však dodržujeme EU normy, díky čemuž se v zemích EU tyto případy naštěstí nedějí.

Výhody převyšují rizika

Velkým plusem jsou nižší úrovně toxických látek. Výzkumy ukazují, že elektronické cigarety produkují méně toxických látek než tradiční cigarety, což snižuje zdravotní rizika spojená s kouřením.

Velkou výhodou je pomoc při odvykání kouření. Pro některé kuřáky může být vapování účinným nástrojem pro postupné snižování závislosti na nikotinu, a nakonec úplné zbavení se této závislosti.

A mohli bychom ve výhodách vapování pokračovat, jedná se o redukce zánětů, smrad z cigaret, problémy s dechem apod.

Je tedy vapování bezpečné?

Beze sporu. Vapování má pozitivní vliv na vaše zdraví. Je mnohonásobně zdravější než klasické cigarety a pomůže vám s odvykáním na nikotinu. Zkonzultujte se svým lékařem, zda je pro vás vapování vhodnou volbou.

Mauricio Pavlík

V minulosti jsem vlastnil trafiky a eshop ecigarko.cz, který jsem úspěšně prodal. Ale nedalo mi to spát. Stále jsem se zajímal o svět vapingu, především však o jednorázové e-cigarety. Proto jsem vytvořil nový projekt. V mých článcích se vám budu snažit předat srozumitelné informace a podělím se s vámi o zajímavosti z oblasti e-cigaret.

Používáme ověření věku Adulto