Co je vapování a vaping?

Už skoro pět let se v českých restauracích, kavárnách a barech nekouří. I to je, kromě zdravého životního stylu, určitě jeden z důvodů, proč se kouření elektronických cigaret neboli vapování stává stále oblíbenější. 

 co-je-vapovani-vaping

Co je vapování a vaping?

Vapování je proces zvaný vaporizace, ke kterému potřebujete elektronickou cigaretu. Pokud se nechcete zaobírat údržbou nebo nastavením elektronických cigaret, je pro vás ideální volnou jednorázová elektronická cigareta, kterou nemusíte složitě vybírat ani do ní investovat stovky až tisíce korun.

Název vapování vychází z anglického slova vapour, což znamená pára. Vaping je způsob, jakým uživatelé elektronických cigaret (vapeři) inhalují nejrůznější látky. Při rozžhavení jednorázové elektronické cigarety vzniká odpařováním liquidu aerosol, který může obsahovat nikotin, je však oproštěn od škodlivin, jež vznikají při zapálení klasické cigarety. Velmi pozitivní také je, že si dávku nikotinu můžete určovat sami. Množství nikotinu si můžete nastavovat stále stejně, nebo naopak v případě potřeby postupně snižovat až na nulu. U jednorázových elektronických cigaret se jako náplň využívá tekutina zvaná liquid, která se skládá z látek PG (propylenglykol) a VG (vegetable glycerin) a případně nikotinu. 

Kdo je vaper?

Vaper je v podstatě každý uživatel (jednorázových) elektronických cigaret. Vapeři jsou ve většině případů lidé, kteří se rozhodli přestat s kouřením klasických cigaret. Závislost na nikotinu u nich byla ale tak silná, že s kouřením nezvládli přestat ze dne na den. Mohou to být ale i zvědaví začátečníci.

Jak vapování funguje?

V případě vapování na rozdíl od klasických cigaret nic nehoří, tím pádem se ani nic nepálí. A vaper tedy při vapování vdechujete jen páru. Jednorázová elektronická cigareta obsahuje náplň (liquid), jež se nasaje do vaty a po stisknutí tlačítka se pomocí baterie zahřeje spirála, díky níž se náplň do vaty vypaří. To je přesně ten moment, kdy vaper z jednorázové elektronické cigarety potahuje.

 

Tento článek napsal Mauricio Pavlík

V minulosti jsem vlastnil trafiky a eshop ecigarko.cz, který jsem úspěšně prodal. Ale nedalo mi to spát. Stále jsem se zajímal o svět vapingu, především však o jednorázové e-cigarety. Proto jsem vytvořil nový projekt. V mých článcích se vám budu snažit předat srozumitelné informace a podělím se s vámi o zajímavosti z oblasti e-cigaret.

 

 

Používáme ověření věku Adulto