Jaký je rozdíl mezi PG a VG?

Nejen pro začátečníky může být někdy problém vyznat se v rozdílech mezi propylengykolem (PG) a rostlinným glycerinem (VG), které jsou spolu s vodou, aromatem a nikotinem součástí e-liquidu.

jaky-je-rozdil-mezi-pg-vg

Co znamenají zkratky PG a VG?

Termín PG je zkratka pro propylenglykol, zkratka VG pochází z vegetable glycerin a znamená tedy rostlinný glycerin. Na úvod je potřeba vysvětlit, že se jedná o látky, které tvoří e-liquidy, tedy náplně do jednorázových elektronických cigaret. Většina e-liquidů obsahuje pět základních složek: propylenglykol (PG), rostlinný glycerin (VG), vodu, aroma a nikotin.

U jednorázových elektronických cigaret se stačí podívat na krabičku případně na příbalový leták a hned víte, jaký poměr PG a VG v e-liquidu najdete. Nejčastěji se setkáte s poměrem 50/50, existují však i další varianty, kdy se poměr naklání na jednu či druhou stranu. Jakou variantu zvolit Vám poradíme v našem dalším článku, abyste však do této problematiky pronikli, je potřeba si ujasnit základní pojmy.

Proč e-liquid obsahuje PG a VG?

Propylenglykol a vegetable glycerin se v jednorázových elektronických cigaretách nenachází náhodou. Jedná se o látky, které se běžně používají v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. A v mají svou roli i v jednorázových elektronických cigaretách, ovlivňují totiž chuť a hustotu dýmu, který po potáhnutí člověk vydechne.

Co je propylenglykol (PG)?

Jedná se o organickou a bezbarvou sloučeninu, která je bez zápachu a má nízkou viskozitu a vzniká z oxidu propylenu. Propylenglykol se již řadu let využívá ve farmaceutickém i potravinářském průmyslu, například jako zvlhčovadlo v zubních pastách či ústních vodách. PG ovlivňuje především chuť jednorázové elektronické cigarety. Čím větší množství propylenglykolu, tím sladší bude výsledná chuť e-liquidu.

Co je vegetable glycerin (VG)?

Jedná se o přírodní, bezbarvou a nasládlou sloučeninu, která je bez zápachu a získává se z rostlinných olejů. Vegetable glycerin se stejně jako propylenglykol využívá v kosmetickém a potravinářském průmyslu. VG ovlivňuje především hustotu dýmu. Čím více VG v e-liquidu, tím slabší výsledná chuť. Na triky s kouřem je však větší množství VG žádoucí.

Míchání PG a VG

Všichni výrobci jednorázových cigaret v dnešní době mixují poměr PG a VG tak, aby výsledný e-liquid měl ty nejlepší vlastnosti. Nejčastěji se na trhu setkáme s poměrem 50/50, 60/40 nebo 70/30.

 

Tento článek napsal Mauricio Pavlík

V minulosti jsem vlastnil trafiky a eshop ecigarko.cz, který jsem úspěšně prodal. Ale nedalo mi to spát. Stále jsem se zajímal o svět vapingu, především však o jednorázové e-cigarety. Proto jsem vytvořil nový projekt. V mých článcích se vám budu snažit předat srozumitelné informace a podělím se s vámi o zajímavosti z oblasti e-cigaret.

Používáme ověření věku Adulto